Laatste dansberen in Nepal bevrijd

Een reddingsactie in Nepal heeft een einde gemaakt aan het vreselijke dansleven van twee lippenberen. De twee dansberen werden deze week gered door het Jane Goodall Institute, in samenwerking met de Nepalese politie en World Animal Protection.

Foto Ryan Heng Chang, Nepali Times

De beren Rangila (19 jaar) en Sridevi (17 jaar) werden, net als veel andere wilde dieren in entertainment, op jonge leeftijd uit het wild gerukt en verkocht als dansberen. Het houden van dansberen is illegaal; de beren worden gedwongen om te dansen voor het vermaak van mensen. Gelukkig is nu in Nepal aan deze illegale praktijken vol dierenleed een einde gekomen.

Om de dieren de baas te blijven, hadden beide beren een touw door hun neus. Daarvoor wordt met een hete staaf een gat in de neus gemaakt, waarna er een stuk touw door het gat wordt gehaald. Vervolgens worden de beren op wrede wijze getraind zodat ze onderdanig worden en zo kunnen dansen voor publiek.

Foto Ryan Heng Chang, Nepali Times

Reddingsactie

 De autoriteiten arresteerden de laatste twee bekende dansende beren in Nepal en hun eigenaars op een mistige winternacht dinsdag aan de rand van Gaur. Ze waren vier dagen op de vlucht geweest en reisden 160 kilometer over de oostelijke Tarai vanuit Sukhipur in het district Siraha.

Met behulp van geavanceerde mobiele telefoonregistratie door het Central Investigation Bureau en informatie van dierenwelzijnsactivisten, kon de politie van Rautahat  de eigenaren van de beren localiseren voordat ze deze week de arrestatie uitvoerden.

Het redden van de beren was een emotionele gebeurtenis; de dieren bevonden zich in zeer erbarmelijke omstandigheden en vertoonden duidelijk tekenen van psychologisch trauma. Rangeela, een 19-jarige beer, en Sridevi, 17, kregen een dagelijks dieet met melk en rijst toegediend. Ze werden met een stuk touw door de neus in bedwang gehouden terwijl de eigenaars met stokken de beren onder controle te hielden.

Gedwongen optredens

De snijtanden van de beren, die als welpen in het wild in India waren gevangen, waren verwijderd, en ze leden trauma en verwondingen als gevolg van harde trainingsmethoden.

Dansberen worden gedwongen voor de menigte op te treden, op hun achterpoten te staan en naar links en rechts te zwaaien. Het tempo van de dans wordt geregeld door spanning op het touw door hun neus.

Berendansen werd in 1972 in India verboden en een jaar later in Nepal. Wie betrapt wordt met beren wordt geconfronteerd met een boete van Rs 10.000 en Rs 40.000 borgtocht bij arrestatie, maar in dit geval werkten de berenhouders samen met de autoriteiten en werden vrijgelaten.

Geredde beren worden vaak naar opvangcentra in Agra en Begaluru in India gestuurd.

De twee Nepalese beren zijn nu op weg naar het ‘Amlekhguni Forest and Wildlife Reserve’, waar ze tijdelijk verblijven om te herstellen. De beren waren, voor zover bekend, de laatste twee illegale dansberen in Nepal. Volgens wildlife expert Neil D’Cruze van World Animal Protection hebben Rangira en Sridevi lang moeten lijden in gevangenschap:

“Het is extreem verontrustend om te zien dat dieren uit het wild gerukt worden voor vermaak. Het is de harde realiteit dat er nog veel meer wilde dieren in de wereld lijden voor het vermaak van toeristen. Ik ben blij dat voor deze beren een gelukkig einde in zicht is.”

Ook Manoj Gautam van het Jane Goodall Institute is blij dat de laatste twee Nepalese dansberen zijn gered van een leven vol lijden:

“Nadat we deze beren een jaar lang hebben getrackt, hebben we dankzij onze toewijding en samenwerking met de lokale politie een einde kunnen maken aan deze illegale traditie in Nepal.”

Door Lucia de Vries met inputs van World Animal Protection

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s