Nepal ontwikkelt drones voor economische groei

Op een dinsdagmiddag in een bescheiden kantoor in Kathmandu start elektrotechnicus Suraj Karki een gelijkstroomdynamo. De kamer is stil geworden als hij en vier collega’s aandachtig naar een drone op de tafel voor hen kijken. Er gaan lampjes knipperen. Na het aansluiten van een paar draden, beginnen kleine motoren en bladen op de armen van de drone te draaien. De opluchting is voelbaar. De ingenieurs klappen. “De medicopter is klaar voor haar eerste vlucht”, zegt Karki.

Ramraj Khanal (links) en Suraj Karki (midden) met hun teamleden (foto Philip Mucci)

Het leveren van medicijnen aan afgelegen ziekenhuisjes met een lokaal geproduceerde drone is een van de eerste initiatieven van het National Innovation Center (NIC) van Mahabir Pun. De Nepalese benefactor is degene die eerder teleconsulting in Nepal introduceerde. Dit programma biedt patiënten in afgelegen gebieden de kans om via internet artsen in ziekenhuizen in Kathmandu te raadplegen. Momenteel bieden tien gezondheidscentra virtuele klassen en teleconsulten aan in Myagdi, Pun’s thuisdistrict. De overheid introduceerde het concept in 25 andere districten.

De medicopter is symbolisch voor Pun’s visie voor NIC. “Ik wil de braindrain van getalenteerde mensen stoppen door hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor economische ontwikkeling”, zegt Pun. De winnaar van de Magsaysay-prijs gelooft dat de migratie van geschoolde professionals de belangrijkste oorzaak is van Nepals voortdurende armoede: “Geen enkele politieke partij, noch hulporganisatie heeft geprobeerd getalenteerde mensen hier te houden, in plaats van hen in staat te stellen sterke economieën elders op te bouwen.”

Mahabir Pun (foto Lucia de Vries)

In Nepal vroegen in 2017 niet minder dan 47.000 studenten toestemming aan om in het buitenland te studeren. The top bestemming is Australia, gevolgd door Japan en de VS. Slechts een klein percentage keert terug naar Nepal, een gevolg van de lage salarissen en gebrek aan banen.

Mahabir Pun staat bekend om zijn draadloze technologieën die internettoegang, elektronische handel, onderwijs, telegeneeskunde en milieu- en landbouwdiensten mogelijk maken in meer dan 200 afgelegen dorpen in Nepal.

Het team van Suraj Karki en zijn collega Ramraj Khanal werkten drie maanden lang non-stop aan de ontwikkeling van het prototype van de medicopter. De twee ingenieurs werken als vrijwilligers. Zij raakten geïnspireerd toen Pun twee jaar geleden hun campus bezocht en hulp vroeg bij het ontwikkelen van een drone om medicijnen te leveren. Karki en Khanal gingen samen met drie andere leden van de Robotics Club van de universiteit de uitdaging aan.

“We hebben in het verleden talloze drones voor ons plezier gebouwd. Maar deze keer is het serieus,” zegt Karki. Zijn team ondervond grote moeilijkheden bij het verwerven van de benodigde onderdelen. “In Nepal kunnen we niet de juiste schroeven en bouten krijgen, laat staan ​​batterijen van goede kwaliteit om de drone van stroom te voorzien,” zegt hij. Het team van Karki creëerde lichtgewicht onderdelen met behulp van 3D-printen, maar deze zijn niet duurzaam. “Zelfs als we het geld hebben, kunnen we geen onderdelen bestellen via Amazon of Ebay, omdat deze niet leveren in Nepal”, legt Karki uit.

Het team winkelt voor onderdelen bij sloperijen. Een stalen pijp die nodig was voor een testapparaat komt uit een Japanse fotokopiemachine die door een hulporganisatie naar de recycling werd gebracht. Het team vroeg ook vrienden om onderdelen uit het buitenland mee te nemen.

Karki zegt graag onderdeel te zijn van een initiatief waarin hij zijn liefde voor vliegende objecten kan combineren met sociaal werk: “Mijn moeder was een arme deelpachter, die hard moest vechten voor een stukje land. Zij stelde mij in staat om te studeren, “zegt Karki, en voegt eraan toe:” Werken met Mahabir heeft me een gevoel van vervulling en verbondenheid gegeven. ”

De drone tijdens een testvlucht (foto Sunil Baniya)

Het zijn mensen zoals Karki, van wie meer dan 90% van hun professionals vrienden Nepal hebben verlaten, die Pun een kans wil geven. “We bieden getalenteerde mensen kantoorruimte, hulpmiddelen en investeringen om hun ideeën te ontwikkelen”, zegt Pun. Hij wil het NIC duurzaam maken door een waterkrachtcentrale te bouwen en elektriciteit te verkopen. Andere business ideeën zijn het produceren van gezondheidsdranken, het opzetten van zonne- en biogasinstallaties en het verbouwen van cordyceps, een medicinale paddenstoel die als medicijn in China veel geld oplevert.

Pun lanceerde het NIC in 2012. De eerste jaren waren zwaar. Twee voormalige premiers zeiden publiekelijk substantiële steun toe maar trokken hun beloften in. Pun heeft tot nu toe $ 600.000 op weten te halen, terwijl de Tribhuvan Universiteit een stukje grond aanbood. De benefactor is nu bereid zijn eigen land en internationale medailles te verkopen.

“Ik heb er schoon genoeg van om de armoede van mijn land aan te moeten zien”, zegt de 63-jarige. “Ik heb allerlei soorten projecten in afgelegen dorpen geïntroduceerd, maar besef nu dat een verandering op nationaal niveau nodig is om de gehele bevolking te bereiken.”

Het NIC wil fungeren als een incubator voor een micro Silicon Valley, bestaande uit innovatieve start-ups. Het centrum wil ook ‘slimme steden en dorpen’ promoten die IT en andere technologieën introduceren.

Na de succesvolle testvlucht heeft het team van Karki gebrainstormd over een Nepalese naam voor de medicopter. De keus viel op ‘Puspaka’, de vliegmachine die Ravan gebruikte in de Mahabarat. “We willen dat mensen onze drones als boodschappers van God beschouwen, die levensreddende ondersteuning bieden”, zegt Karki.

De ingenieurs van het NIC verwachten dat de medicopters binnen twee jaar volledig operationeel zijn in Nepal.

Door Lucia de Vries

Voor meer informatie over Mahabir Pun en het National Innovation Center klik hier en hier .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s