Over ons

Vittorio Sella, een van ‘s werelds meest gerenommeerde bergfotografen, bracht de Himalaya prachtig in beeld

Weinig gebieden appelleren aan ons avontuurlijke en spirituele hart zoals de Himalaya dat doen.

Dit imposante bergmassief, met een lengte van zo’n 2500 kilometer, telt meer dan 40 bergtoppen boven de 7000 meter en 9 toppen boven de 8000 meter. Hier valt natuurlijk ook ‘s werelds hoogste top, Mount Everest.

De Himalaya speelt een belangrijke rol in de Indiase en Tibetaanse mythologie, religie en literatuur. De naam Himalaya stamt uit het Sanskriet en is een samenvoeging van de woorden hima (sneeuw) en layas (woonplaats): letterlijk: “woonplaats in de sneeuw”. Het gebergte wordt door zowel hindoes als boedhisten beschouwd als de woonplaats van de belangrijkste goden.

De Himalaya mogen er onverschrokken uitzien, het gebied is in feite zeer kwetsbaar. De verschillende gewapende conflicten met de Himalaya als achtergrond bewijzen dat ook deze regio kampt met onrecht en geweld. In toenemende mate worden de ‘ongerepte’ Himalaya uitgebuit voor politieke en monetaire winst, wat leidt tot ongeplande verstedelijking, onverantwoorde wegenbouw en milieuvervuiling. Voeg hier de klimaatverandering aan toe en men begrijpt dat de Himalaya, net als Antarctica, kwetsbaarder is dan ooit.

Dit magazine bericht over actuele en minder actuele onderwerpen uit de Himalaya. Van de herontdekking van oude pelgrimsroutes tot de laatste ontwikkelingen op het gebied van milieu en politiek, Himalaya Magazine duikt erin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s